7 Tips

7 Tips voor een autovakantie naar Oostenrijk

Oostenrijk is een prachtig land. Op de eerste plaatst staat dit land natuurlijk bekend om de mooie bergen waar je kunt genieten van het adembenemende panorama uitzicht. In de zomer heerlijk wandelen in deze mooie natuur en in de winter natuurlijk op de lange latten. Oostenrijk staat ook bekend om de goede après-ski. Maar naast de Alpen heeft Oostenrijk nog meer te bieden, zoals de rijke cultuur in de stad Wenen. Wanneer je van plan bent om met de auto naar Oostenrijk af te reizen moet je rekening houden met verschillende regels en aandachtspunten. Hieronder vind je een overzicht hiervan.

Benodigdheden in de auto

Wanneer je in Oostenrijk bent is het verplicht om een gevarendriehoek, een veiligheidsvest voor de bestuurder en een verbanddoos in de auto te hebben. Uiteraard is het niet onverstandig om een veiligheidsvest voor alle passagiers mee te nemen. Tijdens verkeerscontroles kan gecontroleerd worden of je deze spullen in je auto hebt.

Verkeersregels

Veel regels komen overeen met de regels in Nederland. Echter kan overtreding wel strenger worden bestraft. Het toegestane alcoholpromillage is net als in Nederland 0,5 promille. Echter rijden onder invloed wordt veel strenger bestraft met boetes van 590 euro. Verdere is alle flitspaalsignalering verboden in Oostenrijk, zowel apparatuur dat mobiele als vaste apparatuur signaleert. Ook navigatiesystemen waarbij dit standaard is ingebouwd zijn niet toegestaan.

Vignet

Op alle snelwegen en ook op enkele autowegen is een vignet verplicht. Dit vignet kun je aan de grens kopen of in tankstations en sigarenwinkels in Oostenrijk. Om wachttijden bij de grens te voorkomen kun je ook in Nederland bij de ANWB een vignet aanschaffen. Oostenrijk biedt drie verschillende soorten vignetten aan: een 10-dagen vignet (EUR 8,70), een 2-maanden vignet (EUR 25,30) en een jaarvignet (EUR 84,40). Wanneer je geen vignet hebt riskeer je een boete van minimaal 120 euro.

Auto winterklaar maken

Wanneer je in de winter op vakantie gaat is het altijd verstandig om je auto vooraf winterklaar te maken, want winterse omstandigheden leveren meer risico op. De belangrijkste punten om op letten zijn de remmen, koelvloeistof, banden, ruitenwisser, achterruitverwarming, autokachel en uitlaatsysteem. Verder is het natuurlijk van belang dat je banden nog van goede kwaliteit zijn.

Winterbanden

Tussen 1 november en 15 april zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. WinterbandenGa je in deze periode naar Oostenrijk is het erg verstandig om winterbanden te hebben, want de kans op winterse omstandigheden is erg groot. Wanneer je geen winterbanden hebt kun je aansprakelijk gesteld worden bij ongelukken en je kunt ook problemen krijgen met je verzekering. Dus in de winter altijd met winterbanden naar Oostenrijk.

Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen zijn op bepaalde trajecten verplicht. Deze trajecten aangegeven met een rond blauw bord met een band met sneeuwkettingen hierop afgebeeld. Het einde van dit traject kun je herkennen aan datzelfde bord met een rode streep. Het is dus erg verstandig om sneeuwkettingen mee te nemen.

Tanken

Je kunt alle bekende soorten brandstofsoorten tanken in Oostenrijk. Echter, deze brandstoffen kunnen wel een andere naam hebben. Euro 95 wordt vaak Super of Bleifrei genoemd. Deze brandstof wordt in andere landen, zoals Duitsland vaak E10 genoemd. Superplus 98 wordt in Oostenrijk simpelweg aangegeven als Super Plus. Diesel en LPG hebben geen andere naam. LPG is beperkt verkrijgbaar, daarom is verstandig om van te voren op te zoeken waar je kunt tanken. Ook heb je een verloopstukje nodig, dit heet een Italië-nippel.

Met deze tips kun je onbezorgd en zonder problemen naar Oostenrijk. Fijne vakantie!

[wp_ad_camp_1]