Oetztal Radmarathon

Oetztal Radmarathon

Het Oetztal staat niet alleen bekend als een perfecte vakantiebestemming voor de zomervakantie en de wintersport, het dal is ook bekend vanwege twee andere, toch niet geheel onbelangrijke aspecten van een daverende vakantiebestemming.

Enerzijds zijn dat de enorm ruime sportmogelijkheden.

Natuurlijk in de wintermaanden op en rond de prachtige skigebieden, maar ook in de zomermaanden, met bergsporten als paragliding, rafting, canyoning, bergklimmen, en natuurlijk fietsen of mountainbiken, en wandelen door het dal, en over de prachtige wandelwegen en paden door de bergen.

Men zegt wel, dat het Oetztal één van de allerbeste bestemmingen is, als je tijdens je vakantie ook een sport wilt beoefenen.

Daarnaast staat het Oetztal ook erg goed bekend vanwege de grote evenementen.

Natuurlijk de jaarlijkse opening van het wedstrijdseizoen voor de skiërs, in Sölden, en de opvoering van Hannibal op de Gletscher bij Sölden.

Maar ook leuke evenementen als het Bikerfest in Sautens, het Countryfest in Sautens, de Oetztal Classic, met tal van oude auto’s, de jaarlijkse kanowedstrijden bij Oetz, het Stuibenfest, direct bij de grote Stuiben waterval, en vooral de uitdagende Oetztal Radmarathon.

De Oetztal Radmarathon

De Oetztal Radmarathon, dat is niet zomaar een fietstocht van ruim 200 kilometer, want het behelst iets meer dan alleen maar fietsen.

Na de start in Sölden, gaat de tocht naar Oetz, en daar omhoog richting Kühtai. En dat is een allerminst makkelijk begin van de ruim 200 kilometer lange Oetztal Marathon.

Iedereen die wel eens van Oetz naar Kühtai is gereden, weet dat je dan toch behoorlijk omhoog moet, van 800 meter hoogte, naar ruim 2.000 meter hoogte.

Mocht je denken dat de Oetztal Radmarathon daar ten einde is, dan heb je het mis.

Van Kühtai gaat het via onder andere Kematen verder richting Onnsbruck, daar via het Wipptal langs onder andere Steinach am Brenner, via de Brennerpas Italië in

En via Zuid-Tirol terug naar Sölden.

Dat geeft al wel aan, dat vooral aan het einde nog een regelrechte puist op je wacht, om maar in wielrentermen te spreken, want buiten de heuvels en bergen tussen Innsbruck, de Brenner, en Zuid-Tirol, moet je voordat je weer terug bent in Sölden, wel eerst even over de Timmelsjoch.

De Oetztal Radmarathon is zeker alleen een tocht voor fietsers en mountainbikers die dit soort dingen al eerder gedaan hebben, en goed geoefend zijn.

Maar, als je een keertje mee wilt doen, dan moet je jaren vooruit denken.

Er is namelijk een wachtrij, en zodra de aanmelding voor volgend jaar open gaat, zo snel is het deelnemersveld ook al weer vol.

Nog twee feitjes willen we iedereen meegeven. De lengte van de Oetztal Radmarathon is 238 kilometer, met maar liefst 5.500 hoogtemeters die overwonnen moeten worden.

Maar het is natuurlijk een prachttocht, en een unieke ervaring.

De Oetztal Marathon wordt doorgaans eind Augustus georganiseerd, en er zijn rond de fietstocht allerlei andere evenementen.

[wp_ad_camp_1]